Urzica (Urtica dioica) este o specie de plante erbacee, perene, din genul Urtica, familia Urticaceae. Urzica este răspândită prin locuri necultivate de la câmpie, deal sau munte, în Europa, nordul Africii, Asia și America de Nord. Le poți vedea de primăvara devreme până toamna, târziu, pe lângă garduri, pe marginea drumurilor și a apelor, în grădini, livezi, pe dealuri.
Urzicile conțin compuși care pot ameliora inflamatiile și calma durerile, stimulează producția de oxid de azot, care ajută la dilatarea vaselor de sânge, dar și la reglarea bătăilor inimii, favorizând astfel echilibrarea tensiunii arteriale, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge, datorită continului ridicat de fier; consumul de urzici este benefic pentru a trata sau preveni anemia, extractul de urzică poate inhiba producția de histamină, compus care declanșează simptomele alergiilor, precum strănut, mâncărimi la nivelul pielii sau congestie nazală și proprietățile antioxidante ale urzicilor pot ajuta la protejarea ficatului.
Poți consuma urzicile în diferite mâncăruri, după ce le-ai fiert în prealabil, sau le poți usca pentru a le folosi apoi la prepararea ceaiurilor. Urzicile pot fi consumate și că supliment nutritiv, sub formă de capsule sau tinctura.