LivrÄm zilnic ĂŽn PloieČti Či de 2 ori pe SÄPTÄMĂNÄ ĂŽn tot judeČul Prahova!
Dezavantajul fructelor este cÄ sunt foarte perisabile, bananele se înnegresc destul de repede, altele se oxideazÄ sau se usucÄ dacÄ nu sunt consumate integral. Iar frigiderul nu este întotdeauna cea mai bunÄ opČiune. Atunci cum pÄstrÄm fructele proaspete mai mult timp?
đFructele cu sâmburi – piersicile, caisele, prunele sau nectarinele se depoziteazÄ în pungi de hârtie pânÄ sunt coapte, apoi mutate în frigider.
đCÄpČunile – le poČi prelungi viaČa dacÄ le scufunzi în apÄ fiartÄ timp de 30 de secunde. ApÄ fierbinte omoarÄ toate bacteriile Či orice urmÄ de mucegai, care ar duce la stricarea cÄpČunilor. Le poČi scufundÄ chiar Či în caserolÄ de plastic (dacÄ le cumperi din supermarket), într-o sitÄ pentru paČte sau strecurÄtoare. PoČi adÄuga Či 2-3 linguriČe de oČet alb în apÄ, pentur un efect Či mai bun.
đđStrugurii Či cireČele – pÄstreazÄ-le în recipient, la frigider, aČa cum le-ai cumpÄrat, fÄrÄ sÄ le speli. SpalÄ doar câte Čtii cÄ vei consumÄ pe moment
đBananele – prelungeČte-le viaČa înfÄČurând o folie de aluminiu în jurul cozilor. De asemenea, banelele se pot pÄstra Či la frigider dupÄ ce s-au copt pentru a se pÄstra mai mult timp. DeČi coajÄ se va înnegri rapid, interiorul va fi perfect timp de mai multe zile. Temperatura rece încetineČte procesul de coacere, aČa cÄ vor rezistÄ mai mult timp.
đĽOrice fruct tÄiat – dacÄ ai consumat doar o parte, acoperÄ restul cu învelitoare speciale pentru alimente Či borcane. Se vor pÄstra mai bine minimum 2-3 zile. În cazul fructelor tÄiate bucÄČi, pentru gustÄri, le poČi depozita în recipiente care se închid etanČ timp de câteva zile. Mai puČîn bananele, mere, pere sau avocado, care se oxideazÄ. PoČi, totuČi, sÄ le stropeČti cu zeamÄ de lÄmâie, care le poate opri din oxidare.
đđMere sau pere – pot fi feliate Či uscate, fie într-un deshidrator, fie la cuptor. Taie-le felii foarte subČiri Či coace-le timp se 2-3 ore la cuptorul preîncÄlzit la 90â°C. PoČi adÄuga Či scorČiČoarÄ deasupra, pentru o aromÄ mai interesantÄ.
O smochinÄ proaspÄtÄ are doar 63 de calorii, dar cele uscate au în jur de 247 de calorii per 100 de grame. Smochinele sunt bogate în substanČe nutritive, precum: Vitamina A;
09.09.2022